Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyógyvíz egyéb hasznosítása képes leírás - Gyógyvíz.tlap.hu
részletek »

Gyógyvíz egyéb hasznosítása - Gyógyvíz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyogyviz.tlap.hu » Gyógyvíz egyéb hasznosítása
Keresés
Találatok száma - 5 db
AZ ember veszélyeztetett faj

AZ ember veszélyeztetett faj

Ha rövid időn belül nem születik globális összefogás a klímaváltozás megállítására, 2100-ra az ember is a kihaló fajok közé kerülhet - nyilatkozta Szabó Imre környezetvédelmi miniszter. Január 7-én kihalt vagy veszélyeztetett állatok jégszobrait állította fel a környezetvédelmi tárca Budapest főbb csomópontjain, így figyelmeztetve a klímaváltozás veszélyeire.

Geotermikus hő- és villamosenergia-termelés

Geotermikus hő- és villamosenergia-termelés

A termálvizeket az esetek többségében fúrt kutakon keresztül tudjuk kitermelni. Mélységi hőmérsékletük alapján megkülönböztetünk alacsony, közepes és magas entalpiájú termálvizet. A hőmérséklet határokat különböző szakemberek különbözően állapították meg, így az alacsony/közepes határ 90-125°C között, míg a közepes/magas határ 150-225°C között mozog. Tehát egy kb. 200°C-os termálvíz már a legmagasabb kategóriába esik, miközben entalpiája meg sem közelíti az erőművi körfolyamatok induló entalpiáját. Ennek talán az lehet az oka, hogy a magas entalpiájú vizeket nehéz megszelídíteni, így ez a határ inkább vízkémiai, mint energetikai.

Termálgyűrű

Termálgyűrű

A termálvíz hasznosítására kidolgozott termálkörgyűrű programja gazdasági felemelkedést hozhat Észak- és Kelet-Magyarország számára - ez derül ki egy közelmúltban elkészített tervezetből. A program kidolgozása és a megvalósítás koordinálása a régiókban működő fejlesztési ügynökségek feladata, az egyeztetések már megkezdődtek az érintett megyékkel - tudtuk meg Török Zoltántól, az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatójától. A termál gyűrű elképzelése abból a tényből indult ki, hogy az elmúlt évtizedekben az ország északi és keleti területein nem sikerült a gyógyvíz hasznosítása, s a külföldi tőke sem virágoztatott fel egyetlen meleg vizű helyet sem. A keretterv kidolgozója Balogh Ottó, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium PHARE-irodájának munkatársa, aki az európai uniós támogatásban látja e páratlan kincs hasznosításának lehetőségét. Ezért dolgozott ki átfogó tervet a gyógyvíz hasznosítására: az uniós gyakorlat szerint komplex regionális fejlesztési programok részesülhetnek támogatásban.

Termálvíz hasznosítása fűtési célra

Termálvíz hasznosítása fűtési célra

Tévhit, hogy csak a nagyon meleg termálvíz alkalmas fűtési célra. A bólyi geotermikus közmű projekt azt bizonyítja, gondos tervezéssel a még egészen alacsony hőmérsékletű víz is gazdaságosan hasznosítható.

Terradetox

Terradetox

A TerraDetox agyagfürdő segítségével ásványi anyagokkal töltheti fel bőrét, miközben az ásványi ionok erős negatív töltésének köszönhetően méregteleníti szervezetét. Az ionok magukhoz vonzzák a mérgező nehézfémeket, és egyéb káros méregagyagokat. A TerraDetox tudja azt, amit más fürdősók nem!

Tuti menü