Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balneoterápia képes leírás - Gyógyvíz.tlap.hu
részletek »

Balneoterápia - Gyógyvíz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyogyviz.tlap.hu » Balneoterápia
Keresés
Találatok száma - 6 db
A gyógyvíz kezelésekről

A gyógyvíz kezelésekről

A gyógyvízkezelésekkel (balneoterápia) foglalkozónak gyakran teszik fel a kérdést, mozgásszervi, nőgyógyászati, vagy bőrmegbetegedéssel melyik fürdőt keresse fel. A kérdés megválaszolása meglehetősen nehéz, mivel a gyógyvizekben rejlő kémiai elemek együttesen és nem külön-külön fejtik ki hatásukat. A kérdés megválaszolásához hatástani szempontból mégis kiszokták emelni az un. makroelemeket (kalcium, jód, kén, radon stb.) és ezek alapján javasolják a fürdőkúra felvételét.

Balfi Gyógyfürdő

Balfi Gyógyfürdő

A 2004 januárjában megújult, kibővült komplexumban a betegek rendelkezésre áll egy komplett Kneipp-féle vízgyógyászati részleg. A Taposómedencében térdig érő hideg víz van, az alja kavicsággyal bélelt. Ebben kakasjárással kell körbejárni 2-3 percig, majd a lábat pihentetni, felmelegíteni, és a medencébe kétszer-háromszor vissza lehet menni. Az eljárás különösen javasolható visszérbetegségben szenvedők számára, de jól javítja a fáradt lábat és a lúdtalpat is. A váltófürdőben négy vízzel telt rekesz van a négy végtag számára. A víz hőmérséklete lehet hideg, lehet meleg és lehet váltakozó. Ennek kiváló frissítő hatása van, és javítja a végtagok vérkeringését is.

Balneoterápia v. gyógyhelyi kúra

Balneoterápia v. gyógyhelyi kúra

A balneoterápia alatt a gyógyvizekkel és a még gyógyvízzé nem nyilvánított ún. termális ásványvizekkel (föld mélyéről feltörő meleg vizekkel) történő kezelést értjük. Ebbe beletartozik az ezekkel végzett ivókúra, inhaláció (belégzés) és iszapkezelés is, de ide sorolhatók a szénsavas fürdők és a gyógyszeres fürdők is. A balneoterápia a víz felhajtóereje és hőfoka mellett az abban oldott ásványi anyagok kedvező hatását használja ki. Ehhez járul a klíma, a környezetváltozás és a lelki hatások, ilyen értelemben leginkább gyógyhelyi kúráról érdemes beszélni. Mindezt kiegészítheti az étrendi kezelés, a diéta

Fürdők és balneoterápiás programok

Fürdők és balneoterápiás programok

A balneoterápia több, egymást követő kezelésből áll. A kezelés első lépése a test teljes bőrfelületének tengeri eredetű bőrradírral történő peelingezése. Ezt követi a balneoterápiás kezelések gerincét alkotó Thalasso-fürdő, amely után minden esetben 20 perc fekvő pihenést javasolunk. A pihenés után egy aktív, hűsítő hatású biogéllel masszírozunk be az egész testet. Végső lépésként hidratálással vagy fogyasztó kezeléssel zárjuk a programot. A komplett kezelés időtartama 1 óra.

Hogyan hatnak a fürdők?

Hogyan hatnak a fürdők?

# Fizikai hatás: az ember levegőkörnyezetben él, annak behatásához szokott, ahhoz alkalmazkodott. A fürdő vizébe merült testre szokatlan erők hatnak, amelyek a szervek működését nagymértékben befolyásolják. Ha közönséges fürdővízben fürdünk, a fürdő fizikai tényezői (hőmérséklete, felhajtó ereje) hatnak a szervezetünkre. Az ásványi anyag tartalmú vizekben a felhajtóerő nagyobb, a vízbe merülő test súlya mintegy tizedére csökken. A mozgás a vízben sokkal könnyebb, ezért a sérült, kopott ízületek is megmozgathatók. Mozgás közben a víz masszírozó munkát is kifejt a bőr alatti izmokra. Nem elhanyagolható az sem, hogy az esések, a zúzódások esélye is jóval kisebb. A langyos és a meleg víz segíti az erek kitágulását, így a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Mindezen a hatásokat használja ki a vízgyógyászat, más néven hidroterápia. # Kémiai hatás: A termál- és gyógyvizek kémiai hatásukat a bennük oldott ásványi anyagok bőrön keresztül való felszívódása révén fejtik ki. A felszívódott ásványi anyagok bekerülnek a vérkeringésbe, a nyirokerekbe, ezáltal hatnak az idegrendszerre, erősítik az immunrendszert és kedvezően befolyásolják a szervezet reakcióképességét. Regeneráló, felépítő folyamatokat indítanak el a szervezetben. Ezeknek a hatásoknak vizsgálatával, illetve kúraszerű alkalmazásával foglalkozik a balneoterápia.

Víz gyógyító ereje

Víz gyógyító ereje

Balneoterápia :: Víz gyógyító ereje gyógyvíz, balneoterápia, hidroterápia, vízterápia - ÚtiSúgó.hu A dédanyáink a múlt század elején, ha hörghurutjuk volt vagy gyomorbántalmakkal küszködtek, esetleg a csúz kínozta őket, Karlsbadba utaztak kúráltatni magukat. Megmártóztak a gyógyfürdőben, csőrős kancsóból szürcsölgették a gyógyvizet és a promenádon sétálgattak fel s alá.

Tuti menü